• Fjärrvärme och fjärrkyla
  • Sverige

Smartare fjärrvärme när Sandviken och Gävle kopplas ihop

I sommar ska den nya fjärrvärmeförbindelsen mellan Gävle och Sandviken börja provköras, efter drygt två års grävarbete. Den två mil långa ledningen kapar koldioxidutsläppen med 46 000 ton och ger vinster för båda kommunerna. Arbetet har i stort gått enligt plan, även om det uppstått utmaningar på vägen.

I maj 2022 togs de första spadtagen för den nya fjärrvärmeledningen mellan Gävle och Sandviken. Bakgrunden är Sandviken Energis värmelösning, som sedan 1990-talet har haft torv som bas i bränslemixen. Men när energitorven jämställdes med fossila bränslen, runt 2005, ändrades kalkylen för Sandviken Energi.

Läs nyheten på energi.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.