• Avfall och återvinning
  • Sverige

Nytt digitalt verktyg mäter plastmängden i avfall

Genom att skanna avfall med en ny digital metod går det att mäta mängden plast i avfall som går till förbränning. På så sätt kan man skapa avgiftssystem som ger incitament till ökad återvinning av plast. Nu ska mätverktyget FossilEye ut på pilotturné till tre städer.

Startskottet för utvecklingen av FossilEye började med att Tekniska verken i Linköping ville hitta en lösning för att minska plasten i avfallet. Idag betalar svenska avfallsförbränningsanläggningar – till skillnad från de flesta europeiska avfallsförbränningsanläggningar – utsläppsrätter för fossila utsläpp. Majoriteten av dessa utsläpp kommer från plasten och årligen förbränns ett ton plast i Sverige. Plast som i flera fall skulle kunna återvinnas.

Läs nyheten på energinyheter.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter inom ämnet förnybar energi

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.