• Elnät och energilagring
  • Transporter
  • Sverige

Rapport: Stor potential för elbilar att stabilisera elsystemet

Om bara hälften av fordonsflottan är eldriven kan bilarnas batterier leverera mer än tre gånger det högsta effektbehovet i mellersta Sverige vid en viss tidpunkt. Dessutom kan fyra av fem elbilsägare tänka sig att låna ut minst halva batteriets kapacitet när bilen är parkerad. Det här innebär stora möjligheter att minska effektbristen och stabilisera elsystemet, enligt en ny rapport från Energiforsk.

Två faktorer är avgörande för att elektrifieringen av vägtransporterna ska fortsätta i snabb takt, enligt rapporten. Dels behövs incitament som gör det attraktivt att köpa och använda elfordon, exempelvis sänkt skatt, bidrag vid inköp eller att man får parkera billigare. Dels behövs en nationell samordning för att kunna bygga ut antalet laddplatser.

Läs pressmeddelandet och ladda ner rapporten på energiforsk.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.