• Avfall och återvinning
  • Resurser och miljö
  • Sverige

Mängden livsmedelsavfall minskar för långsamt

Naturvårdsverkets senaste statistik visar att det i Sverige slängdes 117 kg fast livsmedelsavfall per person under 2022. Livsmedelsavfallet uppstår i alla led i livsmedelskedjan. Det är en minskning med 3 procent mellan 2020–2022 men takten behöver öka.

En del av livsmedelsavfallet är matsvinn, alltså livsmedel som hade kunnat ätas men som slängs i onödan. Det ligger nu på 15 kg per person och år. En större del av livsmedelsavfallet är oundvikligt, såsom skal och annat som inte är tänkt att ätas. Ytterligare 18 kg matsvinn som utgörs av mat- och dryck hälls i avloppet

Läs hela artikeln på naturvardsverket.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.