• Avancerade material
  • Avfall och återvinning
  • Resurser och miljö
  • Sverige

De vill göra det enkelt att fasa ut miljötunga engångstextilier

Jordbrukstextilier, blöjor och farligt textilavfall från sjukvårdsmiljöer. Engångstextilier som dessa används i stora mängder och är nästan uteslutande tillverkade av nonwoven som innehåller plast. Eldas de upp – vilket ofta är fallet – bidrar de till klimatutsläppen och hamnar de i naturen sprider de mikroplaster. Nu sluter branschens aktörer upp för att hitta mer hållbara lösningar.

Engångstextilier utgör ofta de där produkterna som vi inte ägnar särskilt mycket uppmärksamhet åt men som är självklara inslag i mångas vardag och oumbärliga för flera branscher. Allt som oftast är de tillverkade av nonwoven som innehåller plast, de är svåra att återvinna och bryts inte ner om de hamnar i naturen. Så tänk om man kunde behålla den vanligaste processen för att tillverka textilfiber till nonwoven och ”bara” byta ut den plastbaserade råvaran mot ett biobaserat och bionedbrytbart alternativ. Då skulle omställningen till mer hållbara engångstextilier förenklas.

Läs nyheten på bioinnovation.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter inom ämnet förnybar energi

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.