• Förnybar energi
  • Sverige

Uppsala universitet når historiskt solcellsvärldsrekord

Uppsala universitet har uppnått ett nytt världsrekord i elektrisk effektutvinning från CIGS-solceller med en imponerande verkningsgrad på 23,64 procent. Mätningen utfördes av det oberoende mätinstitutet Fraunhofer ISE i Tyskland och resultaten har blivit offentliggjorda i tidskriften Nature Energy.

Solceller växer snabbt globalt, och solkraften stod för över sex procent av världens el enligt International Energy Agency (2022). De mest avancerade solcellsmodulerna av kristallint kisel omvandlar nu mer än 22 procent av solljuset till elektrisk effekt. Inom solcellsforskningen är ett branschmål att nå över 30 procent verkningsgrad till rimliga produktionskostnader.

Läs hela artikeln på dagensmiljoteknik.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.