• Förnybar energi
  • Europa

IEA: Vindkraft ökar till 48 procent av elproduktionen i EU

Världsekonomin kommer domineras av elektrifiering och förnybar elproduktion, energisäkerhet blir avgörande när världen bryter fossilberoendet och vindkraften förväntas stå för nästan halva EU:s elproduktion år 2050. Det visar internationella energiorganet IEA:s årsrapport World Energy Outlook 2023.

IEA har jämfört sina fem senaste World Energy Outlook-årsrapporter, och konstaterar att utbyggnaden för sol- och vindkraft ökat kraftigt i scenarierna för varje rapport. Detta förklarar IEA bl.a. beror på kostnadsutvecklingen: åren 2010-2022 sjönk kostnaderna för solkraft med 90 procent, för landbaserad vindkraft med 70 procent och för havsbaserad vindkraft med 60 procent.

Läs artikeln på svenskvindenergi.org Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.