Transporter
Här hittar du publikationer som ger dig omvärldsbevakning inom transporter.
- Hem
- Publikationer
- Fakta och statistik
- Transporter
Transporternas klimatpåverkan
Att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser är en stor utmaning eftersom energianvändningen domineras av fossila bränslen.
Det är tre faktorer som bestämmer klimatpåverkan från vägtransporter:
- Trafikarbetet – hur mycket vi kör med våra fordon.
- Energianvändningen per kilometer – hur mycket bränsle fordonen förbrukar per kilometer.
- Andelen fossila bränslen – mängden fossil bensin och diesel i förhållande till förnybar energi.
PM Vägtrafikens utsläpp 2024 Länk till annan webbplats.
Utgiven: Mars 2025
Svenska drivmedel
En av Energimyndighetens mest efterfrågade rapporter har stöpts om och publiceras nu för första gången i ett nytt format. Det nya digitala, databaserade formatet ger läsaren större möjlighet att fördjupa sig i informationen om drivmedel på den svenska marknaden.
Drivmedelsrapporten på Microsoft powerbi.com Länk till annan webbplats.
Global EV Outlook 2020
Global EV Outlook är en årlig publikation som identifierar och diskuterar den senaste utvecklingen inom elektrisk mobilitet över hela världen. Den är utvecklad med stöd av medlemmarna i Electric Vehicles Initiative (EVI).
Rapporter: Global EV Outlook Länk till annan webbplats.
Utgivning: Årligen
Kollektivtrafikbarometern
Kollektivtrafikbarometern är en branschgemensam kvalitets- och attitydundersökning som drivs och utvecklas av Svensk Kollektivtrafik. Genom att använda den som verktyg får många upphandlande bolag och kollektivtrafikmyndigheter ett mätbart, objektivt resultat för kundupplevd kvalitet på sin trafik, både lokalt och regionalt.
Rapporter: Kollektivtrafikbarometern Länk till annan webbplats.
Utgivning: Årligen
Drivmedelsfakta 2022
I rapporten Drivmedelsfakta 2022 sammanställer Gröna Mobilister information om klimatpåverkan, förnybara andelar, råvaror och ursprungsländer hos de drivmedel som såldes i Sverige år 2021. Data från enskilda drivmedelsleverantörer presenteras, liksom nationella medelvärden.
Rapport: Drivmedelsfakta 2022 (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: November 2022
Långsiktiga scenarion för introduktion av elfordon
Elektrifiering har blivit en nyckelteknik för omställningen av både de lätta och tunga vägfordonen. Utvecklingen drivs på av starkt politiskt stöd från EU och i Sverige, sjunkande kostnader för fordon, högre acceptans hos konsumenter och skarpare strategier hos fordonstillverkarna. Den historiska trenden visar en tydlig exponentiell utveckling och scenariona pekar på att en majoritet av försäljningen av nya fordon år 2030 kan gå på el.
Rapport: Långsiktiga scenarion för introduktion av elfordon (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: November 2022
Hinner svenska transporter ställa om i tid?
Di Mobilitet har i sin sjätte upplaga av rapporten Mobility Insights kartlagt läget för omställningen av de tunga transporterna i Sverige, och försökt ge en bild av hur långt vi i praktiken har kvar till målet 2030. Vilka är pionjärerna som driver omställningen? Vilka är de stora utmaningarna? Och hur har man gjort i andra delar av världen?
Rapport: Snirklig väg mot fossilfritt (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: Oktober 2022
Vätgasens roll för tunga vägtransporter
Kraftiga åtgärder krävs för att vätgas ska kunna vara ett konkurrenskraftigt bränsle i transportsektorn på landbacken, det konstaterar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin i en ny analys. Störst potential för vätgasdrift finns hos den långväga lastbilstrafiken, men till och med där ser det för tillfället mörkt ut: eldrift spås bara kosta hälften så mycket per fordonskilometer jämfört med vätgas.
Rapport: Vätgasens roll för tunga vägtransporter Länk till annan webbplats.
Utgiven: April 2022
The feasibility of heavy battery electric trucks
Eldrivna tunga transporter kommer inom kort vara ekonomiskt konkurrenskraftiga, enligt ny forskning. Med befintlig batteriteknik ligger vi mycket nära en tröskel som gör elektriska lastbilar kommersiellt konkurrenskraftiga och snabb laddning är viktigt och förbättrar den ekonomiska konkurrenskraften för ellastbilar. Tidigare slutsatser om sannolika begränsningar för tunga elektriska lastbilar baserades på batteriets prestanda vid den tidpunkten. Prestandan har kraftigt förändrats sen dess, och fortsätter att förbättras.
Article: The feasibility of heavy battery electric trucks Länk till annan webbplats.
Utgiven: april 2021
DI Mobilitets trendrapport Mobility Insights – MaaS
MaaS (Mobility as a Service) är en av de hetaste trenderna just nu. Men kan den få oss att ställa den privata bilen för gott? DI har kartlagt en bransch som brottas med att förändra människors beteenden och hitta nya affärsmodeller. En kartläggning av den svenska mobilitet som tjänst-marknaden
Utgiven: mars 2021
Elbilar på frammarsch
År 2030 bedöms omkring 50 procent av alla bilar som rullar på svenska vägar vara laddbar, enligt en rapport från Stockholms Handelskammare. Det innebär att utsläppen från personbilar kan minskas med 57 procent, men det förutsätter en kraftig utbyggnad av laddinfrastruktur.
Rapport: Elbilar på frammarsch (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: oktober 2020
Sveriges nationella statistik för elbilar och laddinfrastruktur
Elbilsstatistik.se är Sveriges enda källa där statistik kring laddbara bilar och laddinfrastruktur finns samlat på ett och samma ställe. Här finner du grundläggande statistik som visar hur snabbt Sverige går mot en fossiloberoende fordonsflotta.