Övrigt
Här hittar du publikationer som ger dig omvärldsbevakning inom övriga områden.
- Hem
- Publikationer
- Fakta och statistik
- Övrigt
Ny undersökning: Svårt för konsumenter att avslöja greenwashing
Konsumenter vill köpa miljö- och klimatanpassade produkter. Men i dag finns det alldeles för många påståenden och märkningar och få vet vad de faktiskt betyder. Det visar en ny internationell undersökning, som Sveriges Konsumenter står bakom.
Förstår konsumenter olika klimatpåståenden? Och hur ofta upptäcker de att produkter säljs med så kallad greenwashing? Det är några av frågeställningarna bakom den stora internationella undersökning som bland annat Sveriges Konsumenter låtit göra.
Rapport: The great green maze (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: November 2023
Hållbarhet integreras i aktieportföljer inom skogsindustrin utan negativ effekt på avkastningen
Hänsyn till social hållbarhet och miljö genom så kallade ESG-värderingar, kan integreras i aktieportföljer utan att det får negativa effekter på avkastningen. Det visar rapporten ”Incorporating ESG into optimal stock portfolios for the global timber & forestry industry”.
Utgiven: Mars 2023
Mot en mer hållbar blå ekonomi i Sverige
Den här rapporten har gjorts på uppdrag av Formas i samarbete med Vinnova och Mistra och i dialog med Havs- och vattenmyndigheten och Regeringskansliet i syfte att ge en kortfattad och framåtblickande sammanfattning av hur en transformativ omställning mot en mer hållbar blå ekonomi kan ske i Sverige, och därmed också bidra till en mer hållbar utveckling utanför Sverige.
Rapport: Towards a sustainable blue economy in Sweden (pdf in English) Länk till annan webbplats.
Utgiven: Mars 2023
Åtgärder för att minska bly i dricksvatten
Den tekniska rapporten från WHO ger vägledning om hur man ska bedöma och hantera blyföroreningar i dricksvattensystem. Informationen är i första hand avsedd för vattenleverantörer och myndigheter som ansvarar för att övervaka säkerheten kring dricksvatten.
Utgiven: Augusti 2022
Healthy water cities: From sewer to health booster
Health and safety risks are increasing across the world due to flooding, droughts and polluted water. What can we expect from the future? IPCC’s latest report shows that scientists now have more proof than before that climate change is causing these changes in weather patterns. “Europe is warming faster than the rest of the world”, IPCC says. “No matter how greenhouse gas emissions evolve, there will be more and more intense heat”.
Report: Healthy water cities: From sewer to health booster Länk till annan webbplats.
Utgiven: Januari 2022
Innovationsagendan för hållbar resursanvändning
RE:Agendan är framtagen av RE:Source i samverkan med en rad experter och sätter ambitiösa mål för år 2030.
Rapport: RE:Agendan Länk till annan webbplats.
Utgiven: September 2021
Färdplan för hållbar plastanvändning
Färdplanen från Naturvårdsverket är tänkt att fungera som inspiration till handling och som en kompassriktning för alla som kan och vill bidra till att plastanvändningen blir hållbar.
Rapport: Naturvårdsverkets Färdplan för hållbar plastanvändning Länk till annan webbplats.
Utgiven: Maj 2021
Hållbara livsmedelssystem
Ett förslag till definition av hållbara livsmedelssystem läggs fram och tolkas i rapporten. Företag, organisationer och myndigheter driver en mängd initiativ med hållbara livsmedelssystem i fokus. Arbetet bör underlättas genom ökad samordning, tydligare myndighetsansvar samt bättre uppföljning och kommunikation.
Rapport: Hållbara livsmedelssystem (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: April 2021
WWF:s Klimatbarometer
Sex av tio personer i Sverige oroar sig över klimatkrisen, jämfört med fyra av tio för ett år sedan. Nästan en av tre är oroade över förlusten av biologisk mångfald, vilket är en fördubbling jämfört med förra året. WWF:s Klimatbarometer visar att covid-19 påverkar oss på flera sätt. Hälften har dragit ner på sin nykonsumtion av varor för att minska klimatpåverkan och hälften uppger att de ska flyga mindre efter pandemin.
Rapport: WWF:s Klimatbarometern 2021 Länk till annan webbplats.
Utgiven: Mars 2021
Artificiell intelligens krävs för att klara klimatomställningen
AI Sweden - Sveriges nationella AI-center, RISE Research Institutes of Sweden och Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet har tagit fram rapporten “AI i klimatets tjänst”. Materialet i rapporten ska fungera som inspiration för de myndigheter, företag och andra som är intresserade av att vidareutveckla potentialen hos AI-tekniker och deras användning för klimatutmaningen.
Rapport: AI i klimatets tjänst (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: Februari 2021
The Economics of Biodiversity: The Dasgupta Review
Rapporten om ekonomi och biologisk mångfald har beställts av Storbritanniens finansdepartement och huvudförfattare är Partha Dasgupta, professor i nationalekonomi vid universitetet i Cambridge. Rapporten pekar på hur vår överlevnad, och därigenom också våra ekonomier, är beroende av friska ekosystem som skapar gynnsamma miljöer där vi och andra arter kan trivas och utvecklas.
The Economics of Biodiversity: The Dasgupta Review (pdf) Länk till annan webbplats.
Utgiven: Februari 2021
WWFs Deforestation fronts
I rapporten Deforestation Fronts (avskogningsfronter) undersöker WWF skogssituationen på 24 platser i tropiska och subtropiska regioner. Det handlar om skogar som Amazonas i Sydamerika eller Borneo i Sydostasien. Enligt WWF fortsätter avskogningen på alla de undersökta platserna.
WWFs Deforestation Fronts (in English) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utgiven: 2021
Utsläpp till vatten och slamproduktion 2018
SCB redovisar utsläppen till vatten år 2018 av näringsämnena fosfor och kväve samt syreförbrukande substanser mätt som BOD7 och COD-Cr.
Utgiven: Juli 2020
Biodiversitetsindex 2020
Biodiversitetsindex är Ecogains undersökning av hur de största svenska och nordiska företagen rapporterar på biologisk mångfald i sina hållbarhetsredovisningar.
Rapporten Biodiversitetsindex 2020, visar bland annat att 43 procent av de 100 största svenska bolagen nämner biologisk mångfald i sin hållbarhetsrapportering.
Rapport: Biodiversitetsindex 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utgiven: Maj 2020