Search

Svensk elfordonsinnovation tar sikte på Asien 

Bilden visar Clean Motion's elbil.

Zbee är ett eldrivet och trehjuligt stadsfordon som utvecklats av det svenska företaget Clean Motion. Målet med Zbee har varit att skapa ett fordon med minimal miljöpåverkan genom extremt låg energiförbrukning och lågt resursnyttjande vid tillverkning.

Marknaden är först och främst inte Sverige, utan framförallt de trafiktäta jättestäderna i Asien. Zbee är i Europa klassad som EU-moped och har plats för tre personer. Den självbärande och krocksäkra karossen är gjord av glasfiber. Elmotorerna drivs av ett litiumbatteri som gör det möjligt att köra cirka 5 mil innan batteriet måste laddas. En full laddning i ett vanligt eluttag tar drygt två timmar och fordonet går att köra i 45 kilometer i timmen.

Tillverkning i Sverige och Asien

Karossen till Zbee tillverkas av företaget HJ Komposit i Kungshamn och fordonet monteras hos ANA specialverkstad i Trollhättan. Förutom anläggningen i Sverige har Clean Motion en tillverkningsanläggning i Indonesien och snart även i Indien. Tanken är att tillverka fordonen nära slutkunden.

Bakom satsningen på det miljövänliga elfordonet står Göran Folkesson tillsammans med ett mycket erfaret team inom bilbranschen. Bland styrelse och rådgivare finns ett flertal före detta vd, utvecklingschefer och forskningschefer från bland annat Volvo, Volkswagen och Autoliv.  

Skalar upp produktionen

Clean Motion startades 2009 i syfte att utveckla och tillverka ultralätta och eldrivna fordon. Än så länge har ett hundratal Zbee tillverkats. Nu handlar det om att skala upp produktionen. Med stöd från Tillväxtverket har Clean Motion på ett effektivt sätt kunna introducera Zbee på den indonesiska marknaden.

Ladda ner faktablad

Bild på framsidan av Clean Motion's faktablad.

Klicka på bilden eller på länken för att ladda ner faktablad om Zbee.


Faktablad om ZbeePDF

Vill du veta mer om företaget Clean Motion AB?

På vår internationella webbplats kan du läsa mer om Clean Motion.

Clean Motion (in English)länk till annan webbplats