Search

Energihubb minskar hushållets elkostnad

Grafisk bild som beskriver funktionaliteten på Ferroamp Elektroniks produkt.

– Tänk dig att du har tillgång till ett energilager i ditt hem. På dagen när solen lyser fyller du på lagret med el som levereras från husets solceller. På natten passar du också på att fylla på energilagret fast då med el från elnätet när elpriset är som lägst, säger Björn Jernström, vd för Ferroamp Elektronik AB.

Energilagret har en mängd smarta funktioner som gör att den lagrade energin sedan kan användas under de timmar på dygnet då den inköpta elen kostar mest. Det senare brukar sammanfalla med när de flesta av oss tvättar, lagar mat, har köksfläkten på, ser på TV eller sitter framför datorn. Produkten kallas Smart Energihubb och strömutjämning är en av dess funktioner. Med hjälp av hubben kan du utnyttja elen när du behöver den som mest.

– Att steka köttbullar och tvätta kläder mitt i natten passar nog inte de flesta människor och här erbjuder vi en intressant och miljöanpassad lösning, säger Björn Jernström.

Lönsamt för konsumenten

Vid soligt väder ger solceller ett överskott av energi. Överskottet kan elkonsumenter idag sälja på elnätet. Med hjälp av energihubben kan överskottet lagras och Ferroamp har räknat på ekonomin för en vanlig villa.

– Enligt våra beräkningar är det en förlustaffär att sälja överskottsenergi eftersom elen från solcellerna motsvarar cirka 100 öre per kilowattimme men att man bara får 30-40 öre per kilowattimme när man säljer sitt elöverskott, konstaterar Björn Jernström.

Artikel om energihubben på Miljönyttas webbplatslänk till annan webbplats

Vill du veta mer om Ferroamp

På vår internationella webbplats kan du läsa mer om Ferroamp.

Ferroamp Elektronik AB (in English)länk till annan webbplats

Fler goda exempel inom miljöteknik

Bild med texten Miljönytta.

På webbplatsen Miljönytta presenteras existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar miljöbelastningen.

Miljonytta.selänk till annan webbplats