Unik kylteknik för stål

Forskare på Högskolan i Gävle och Linköpings universitet har utvecklat en unik kylteknik för stål som minskar energianvändning och ökar konkurrenskraft.

Den svenska stålindustrin är bland de ledande i världen på att tillverka kvalificerat specialstål. Men industrin hotas av tillverkare i låglöneländer som kvalitetsmässigt närmar sig svensk nivå samt att kostnaderna för energi i produktionen ökar. För att behålla konkurrenskraften behövs innovativa lösningar för energieffektivisering.

Testrigg för kylning av till exempel rör, stång och balk.

Impinging jets många fördelar på stål

Den nya tekniken bygger på att använda impinging jet för att kyla stål. Det är en kylteknik som redan är etablerad inom andra industrier, men som aldrig tidigare har använts på stål i den nya utformningen. Tekniken optimerar nedkylningen vilket minskar förbrukningen av ändliga råvaror. Den återvinner också restenergi och ersätter därmed primära bränslen och ger minskad energianvändning och minskade CO2-utsläpp. Dessutom kan tekniken ge stålet bättre materialegenskaper.

Oväntad potential kan leda ut i världen

Tekniken har betydligt större potential än vad vi först trodde. Vi ser goda chanser till att det lokala innovationsklustret i Bergslagen, i samverkan med näringslivet och politiken, kan gå ut på en global marknad med tekniken. Men först ska vi introducera den för stålindustrin i Bergslagen, säger Bahram Moshfegh, professor i energisystem vid Linköpings universitet och Högskolan i Gävle samt projektledare för satsningen.

Högskolan i Gävle är projektägare till satsningen som finansierats av Klimatsynk, som i sin tur är finansierat av EU, Tillväxtverket och Vinnova.