Blandare minskar energianvändningen med 30 procent

Med en teknisk lösning som utgick från användarens beteende sparar engreppsblandaren vatten och energi vid handfat och vaskar i hela Europa. Och duschar med luft i duschstrålen halverar vattenåtgången.

Blandare med kallstart minskar energianvändningen med 30 procent

Normalläget på en engreppsblandare är att spaken pekar rakt fram. Traditionella kranar startar inblandning av varmvatten i ”rakt-fram-läget”. Men de energisnåla kranarna ger enbart kallvatten i samma läge. Eftersom den vanligast användningen är snabba avsköljningar så hinner aldrig varmvattnet fram, utan stannar i ledningen där värmen går till spillo.

Tecknad bild på en blandare med kallstart


Det har länge varit många som väljer initialt billiga kranar vid både nybyggnation och renovering utan tanke på varken miljö eller kostnader långsiktigt. Jag tycker att det har ställts chockerande låga krav både vid privata och offentliga upphandlingar. Men de senaste åren har jag märkt en förändring, bland annat på grund av vattenbrist i Sverige och ett ökat fokus på energifrågor, berättar Frank Rälg, affärsutvecklingschef på FM Mattsson Mora Group AB.

Pengar att spara

Installation av två blandare med kallstart kan spara upp till 1 500 kronor per år baserat på en familjs genomsnittsförbrukning.

Uppgiften baseras på ett energipris på 1 kr/Kwh, vatten 20 kr/1000 l, inkommande varmvatten 60 °C och inkommande kallvatten 10 °C.

Duschen slukar mest

Den stora energitjuven är dock duschen. Traditionella duschar använder 10–12 liter vatten per minut, men A-klassade (högsta klassningen) duscharmaturer förbrukar bara sex liter per minut. Det handlar om att leverera mindre mängd uppvärmt vatten – med bibehållen duschkomfort, bland annat genom att blanda in luft i duschstrålarna. Men A-klassade duscharmaturer går att räkna hem. Återbetalningstiden är från mindre än ett år till cirka tre år, beroende på kostnaden för vatten och värme.

Patent blev starten på energieffektiva blandare

FM Mattsson Mora Group började utveckla energibesparande kranar och duscharmaturer för över 20 år sedan. Ett patent på en engreppsblandare blev starten på ett medvetet arbete med att utveckla världsledande energieffektiva produkter där företaget fortsatt ligger i framkant av den tekniska utvecklingen.

Blandare med kallstart sparar mycket energi och återbetalningstiden är kort.

Information om kallstart från FM Mattssonlänk till annan webbplats

Vill du kontakta FM Mattsson Mora Group AB?

Webbplats: FM Mattssonlänk till annan webbplats