Återvinning och återbruk

Årets julklapp 2018 blev det återvunna plagget vilket speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Att hushållen i allt högre grad sorterar sina sopor har varit en viktig anledning till att återvinningen har kunnat öka så mycket. Idag är det över 30 procent av allt material som slängs som återvinns eller återbrukas.

Svenska företag på export inom återvinning och återbruk

Kabelskyddsrör av återvunnen plast.

Stötfångare får nytt liv som miljövänliga kabelskyddsrör

Att återvinna plast blir allt vanligare, både för att minska miljöpåverkan och oljeberoendet. Greenpipe tillverkar kabelskyddsrör av återvunnen plast som till största delen kommer från bilstötfångare.

Läs mer om företaget Greenpipe

 

Plasmaprocess halverar utsläppen av koldioxid

ScanArc Plasma Technologies ligger bakom en nyutvecklad metod för tillverkning av råjärn. Metoden är baserad på plasmateknologi och ger ungefär hälften så stora utsläpp av koldioxid som den traditionella masugnsprocessen.

Läs mer om företaget ScanArc Plasma Technologies

Ny teknik ökar fosforåtervinning ur avloppsslam

Med hotet om fosforbrist framför ögonen har Ragn-Sells AB, EasyMining Sweden AB och en forskare vid SLU genom ny teknik visat att det går att utvinna fosfor ur avloppsslam med låg kvalitet.

Läs mer om projektet

Vattentäta kläder med världen i sikte

OrganoClick och den taiwanesiska textiltillverkaren Chang-Ho Fibre samarbetar för att ta fram fluor­karbonfria, funktionella och vattenavvisande tyger till den asiatiska textilmarknaden där många globala klädmärken produceras.

Läs mer om företaget OrganoClick

Cirkulära affärsmodeller minskar koldioxidutsläpp

Just nu pågår ett intressant projekt som ska utveckla affärsmodeller för cirkulär ekonomi i syfte att minska koldioxidutsläpp och öka små och medelstora företags lönsamhet.

Läs mer om projektetlänk till annan webbplats