Vattentäta kläder med världen i sikte

OrganoClick och den taiwanesiska textiltillverkaren Chang-Ho Fibre samarbetar för att ta fram fluor­karbonfria, funktionella och vattenavvisande tyger till den asiatiska textilmarknaden där många globala klädmärken produceras.

Majoriteten av de vattenavvisande, funktionella textilier som produceras idag innehåller skadliga kemikalier, såsom fluorkarbon. Ett sådant exempel är PFOA, som är en hormonstörande kemikalie.

OrganoTex ®-behandlat material

I huvudsak sker all textilproduktion i Asien, så det har varit väldigt viktigt för oss att hitta rätt samarbetspartner där. Chang-Ho Fibre är den perfekta partnern för oss när vi arbetar med OrganoTex ®. Deras vilja att driva arbetet framåt för att ständigt utveckla nya tyger och mer miljövänliga processer samman­faller väldigt väl med vår vision, säger Robin Grankvist, affärsområdeschef på OrganoClick AB.

Biologiskt nedbrytbart

Organotex är en behandlingsmetod som gör tyg vatten­avvisande och där endast biologiskt nedbrytbara komponenter ingår. Alla OrganoTex -behandlade tyger analyseras för fluorkol­föreningar för att identifiera eventuella orenheter som kommer från andra processer, så att dessa kan minimeras. Vetskapen om att tyget är fritt från fluorkarbon kan därför tryggt kommuni­ceras till konsumenten.

Sedan början av 2014 har behandlingen använts i tygproduk­tionen av Chang-Ho Fibre som nu har producerat mer än ett dussin vattenavvisande tyger.

100 procent återvunnen polyester

Den första OrganoTex -behandlade väven som lanserades av Chang-Ho Fibre var en 100 procent återvunnen polyester. Tyget tillverkas av gröna PET-flaskor som har samlats in av frivilliga på en av Asiens största välgörenhetsorganisationer. Tyget behåller den gröna färgen från flaskorna och behöver därför inte färgas på nytt, vilket sparar enorma mängder vatten och energi.

Världens grönaste tyg?

Det är ett självklart val för oss att använda OrganoTex som vattenavvisande behandling för våra tyger, eftersom den är miljöanpassad och följer bestämmelserna i EUs kemikalie­förordning REACH. Detta tillsammans med den unika återvinnings­processen, innebär att vår nya återvunna polyester bokstavligen kan kallas världens grönaste funktionella tyg, säger Mark Chen, affärschef på Chang-Ho Fibre.

Chang-Ho Fibre har nu ökat sin samling av OrganoTex-behandlade tyger till att även omfatta vattentäta tyger för jackor, skor och väskor. Tygerna marknadsförs av OrganoClick och Chang-Ho Fibre gemensamt för att nå ut till kläd- och skoproducenter i Europa, USA och Asien.

Information om OC-Aquasil ™ Tex (in English)länk till annan webbplats

Vill du kontakta OrganoClick?

Webbplats: Organoklick.com (in English)länk till annan webbplats