Biobaserade material

Det goda samspelet mellan kemiindustrin och Sveriges starka skogsindustri är avgörande faktorer för att utveckla framgångsrika biobaserade kemikalier och hållbara material. Sverige är därmed unikt lämpat att leda utvecklingen inom biobaserade produkter, grön kemi och avancerade material.

Svenska företag på export inom biobaserade material

Smarta material ska ge renare luft och vatten

Mistra TerraClean utvecklar förnybara råvaror till smarta material – både på molekylär nivå och genom att bädda in sensorer i materialet. Målet är smarta polymerer i filter och membran som ska ge renare luft och vatten.

Läs mer om företag Mistra TerraClean

Framtidens nedbrytbara plastpåse är här

Gaia Biomaterials AB har tagit fram en helt biologiskt nedbrytbar påse i biomaterial. Biobaserad plast innebär att materialet eller produkten helt eller delvis kommer från biomassa. I bioplaster utnyttjar man framförallt olika stärkelser som majs, sockerrör och vete.

Läs mer om företaget Gaia Biomaterials AB

Vattentäta kläder med världen i sikte

OrganoClick och den taiwanesiska textiltillverkaren Chang-Ho Fibre samarbetar för att ta fram fluor­karbonfria, funktionella och vattenavvisande tyger till till den asiatiska textilmarknaden där många globala klädmärken produceras.

Läs mer om företaget OrganoClick