Search

Småskalig solenergi ger ström till Afrika

småskalig solenergi ger ström till afrika

Genom att låta privatpersoner investera i småskalig solenergi har Göteborgsföretaget Trine hittat en modell som ger el till människor i områden utan infrastruktur. Och dessutom är det en investering som ger avkastning.

Idag lever 1,2 miljarder av världens befolkning utan el och elnät. De som bor i dessa områden blir hänvisade till att använda fotogen som är dåligt val för klimatet och för hälsan. Göteborgsbolaget Trine har utvecklat en digital plattform som låter privatpersoner investera pengar till solenergiprojekt som kan förse hela byar i Afrika med ren elektricitet.

– Det sker en revolution nu när kostnaderna sjunker så snabbt. Kina och Indien stoppar byggen av kolkraftverk helt enkelt för att det är billigare med solenergi, säger Sam Manaberi, medgrundare på Trine.

Investeringarna möjliggör lån för lokala solenergiföretag som sätter upp solpanelerna, ofta inte större än en Ipad, vilket i sin tur laddar lampor och telefoner. Elen säljs till de boende och när solenergiföretaget betalar tillbaka på lånet så genereras avkastning till investerarna.

Barn som sitter och läser läxor på kvällarna får nu ren el istället för att få i sig lika mycket giftiga ämnen som storrökare.


Men att starta ett socialt företag är inte helt utan utmaningar. Det kan vara klurigt att övertyga potentiella investerare om att det är lönsamt att göra goda saker.

– Det är ju vår affärsidé att göra gott och att göra det goda lönsamt, säger Hanna Lindquist, Communications och Growth Manager på Trine. Båda sakerna går att få ihop och det är själva kärnan i vår identitet. Men det är en ständig utmaning i att förklara detta och få människor att förstå innebörden.

Och Trine har uppenbarligen varit duktiga på det. I dagsläget har bolaget 2500 supporters som investerat i de olika projekten.

Just nu koncentrerar sig bolaget på att öka kapaciteten i områden i Östafrika med dålig tillgång till elektricitet, bland annat i Kenya. Men en expansion till fler länder är planerad.

 

Till Swedish Cleantech