Search

Kunskap och kontakter lika viktigt som kapital

Sol Voltaics

När Sol Voltaics letade investerade var det inte bara kapital de sökte, utan också kunskap. För när man jobbar med den här typen av möjliggörande teknologi behövs investerare som har så väl uthållighet som nätverk.

Det började som en spinoff från Lunds Universitet, men utvecklades snabbt till en av landets mest intressanta startups inom solcellsutvecklingen. Nu är Sol Voltaics redo att ta steget mot pilotproduktion.

– Vår marknad är global men de riktigt stora marknaderna är Kina, Indien och USA, berättar Ulrika Linnér, som är direktör för externa program på Sol Voltaics. Vi har nu kommit så långt att vi i slutet av 2018 kommer att skeppa testprodukter till utvalda partners. Och under 2020 räknar vi med att kunna sälja färdiga produkter.

Som för alla startups har det varit en utmaning att få in kapital och Ulrika Linnér framhåller att det blir speciellt viktigt med uthålliga investerare när man utvecklar en så kallad ”Key Enabling Technology” som Sol Voltaics gör.

– Det är också viktigt med en stark och rutinerad styrelse med brett kontaktnät och stort know how, för att kunna hitta rätt samarbetspartners, säger hon. Det är viktigt att investerarna tillför både kapital, kontakter och kunskap.

Bland bolagets investerare finns bland annat norska Kagra Gruppen, Industrifonden, Nano Future Invest, Teknoinvest och det norska investeringsbolaget Watrium har även tillkommit som ny investerare. Nyligen tog bolaget in 180 miljoner i nytt kapital från bland annat familjen Wallenbergs bolag FAM.

Sol Voltaics har dessutom fått stort stöd från Energimyndigheten och även från EUs program inom Horizon 2020 SME Instruments.

Galliumarsenid har länge varit känt som ett halvledarämne för att tillverka integrerade kretsar. Ämnet ger hög effektivitet och låg vikt, men det har varit dyrt att tillverka. Men så fick Lars Samuelsson, professor i nanoteknik och halvledarelektronik vid Lunds universitet, idén till en betydligt billigare tillverkningsteknik.

Metoden kallas Aerotaxi och handlar om att skapa en gas av små guldpartiklar som gör det möjligt för nanotrådar växa fram i en rörugn. Aerotaxi producerar nanotrådar 100-1000 gånger snabbare än konventionella metoder.

Sol Voltaics patentskyddade produkt SolFilm, är tillverkad av nanotrådar och kan antingen användas separat eller placeras på konventionella solceller och kan då öka effektiviteten med upp till 50 procent.

 

Till Swedish Cleantech