Search

Duscharnas Tesla lär världen att duscha hållbart

Duscharnas Tesla lär världen att duscha hållbart

Genom att återcirkulera duschvatten går det att spara 90 procent av vattnet och 80 procent av energin. Nu lanserar Orbital Systems sitt duschsystem globalt.

– I Sverige är vi lite färgade av att vi är ett av de länder i världen som gott om färskvatten. Men i många länder är människor uppväxta med vattenbrist, vattnet kommer inte forsande i älven, säger Orbital Systems grundare, industridesignern Mehrdad Mahdjoubi.

Varje dag rinner massor med färskvatten rakt ned i avloppet när vi duschar. Ett stort slöseri med en resurs som i allt fler delar av världen börjar sina.

Malmöföretaget Orbital Systems har utvecklat en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Den patentskyddade tekniken har kallats världens mest avancerade och effektiva duschsystem och sparar över 90 procent vatten och 80 procent energi samtidigt som vattnet blir renare än vanligt kranvarmvatten. En ”duscharnas Tesla”.

Efter att ha testat systemet med pilotduschar världen över satsar företaget nu på sin första kommersiella produkt riktat till såväl storanvändare som privatpersoner: duschen “Oas”.

– De första duscharna vi installerade på ett badhus har sparat 7 miljoner liter vatten. I en hemmamiljö kommer duscharna att hålla väldigt länge, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Duscharna kan också kopplas upp mot en molntjänst där ägaren kan se hur mycket vatten och energi som sparas.

– Målet är tydligt: Vi ska hjälpa människor över hela världen att spara energi och vatten och bidra till att skapa en hållbar framtid, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Idén är med andra ord hållbar och ligger rätt i tiden. Men det räcker inte för att bygga ett stort bolag som säljer fysiska produkter. Storföretag i branschen har stora R&D-avdelningar, kan sätta upp testmiljöer och experimentera till relativt låga kostnader.

Orbital Systems var tvungna att bygga upp allt från grunden. Man valde också tidigt att ta in erfarna hårdvaruspecialister från helt andra områden, snarare än att rekrytera från den traditionella branschen. På så sätt fick man andra ingångar till tillverkning än man skulle fått annars.

Bland investerarna finns bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström och bolaget har även fått stöd från Energimyndigheten.

 

Till Swedish Cleantech