Search

De gör solenergi till en tjänst

solenergi

Eneo Solutions lanserar solenergi som tjänst snarare än en produkt. Allt för att göra det enklare för kunderna.

– Sverige är förvånansvärt bra när det gäller solceller. Längs med ostkusten, Mälardalen och hela vägen upp till Umeå har vi lika många soltimmar som i mellersta Tyskland, säger Eneo Solutions medgrundare Wilhelm Löwenhielm.

Stockholmsbaserade energibolaget hjälper företag med egen energiförsörjning med hjälp av solceller och bergvärme. I ryggen har bolaget 100 miljoner kronor i projektfinansiering från Infranode med option på ytterligare 500 miljoner kronor.

En av de utmaningar Eneo haft under sin uppbyggnad är att rekrytera rätt folk.

– Det är framförallt tråkigt att behöva säga nej till många kompetenta sökande, det märks att det blir alltmer populärt att vilja jobba inom cleantech startups, och alla får inte plats på Eneo, berättar bolagets HR- och affärssutvecklingschef Alexander Rudberg.

Bolaget har inspirerats av Tesla-grundaren Elon Musks amerikanska bolag Solarcity som leasar solcellsanläggningar till bostäder och fastigheter.

En av alla tillväxtmarknader för solenergi har varit Tyskland där cirka åtta procent av all elförbrukning kommer från solceller. Eneo ser nu möjligheten att växa på samma sätt även i Sverige, där endast 0,1 procent av elförbrukningen kommer från solceller. Genom att sälja energi från solcellsanläggningar på företagsfastigheter i stället för att enbart arbeta med installation vill Eneo Solutions förenkla processen för företag.

 

Till Swedish Cleantech