Search

Crowdfunding startade stadsnischad elbilsproducent

Uniti

Med hjälp av crowdfunding och visionen om ett nytt sätt att designa bilar står Uniti nu redo att börja massproducera smarta elbilar för stadsmänniskor.

Uniti utmanar fordonsindustrin med en stadsanpassad elbil och tog efter en crowdfundingkampanj in tio miljoner kronor av 570 investerare från 48 länder. Uniti räknar med att börja producera de första bilarna på fabriken i Malmö i början av 2019.

– Vi kommer att kunna tillverka bilen på ett hållbart sätt i stor skala, snabbare och med mindre kapitalinsats än vad som är brukligt, säger Lewis Horne, vd på Uniti Sweden.

Visionen om en modern storstadsbil började med en studie av hur den moderna stadsmänniskans pendlarmönster ser ut. Oftast handlar det om en ensam person som åker relativt korta sträckor i låg hastighet.

Dessutom tog Uniti en titt på hur miljömässigt hållbara dagens elbilar är. Och sett till hela livscykeln är dagens elbilar bara marginellt bättre är vanliga bensin- och diesel-bilar. Detta för att de oftast byggs i fabriker framtagna för att bygga traditionella bilar. Därför angrep man problemet på ett nytt sätt.

Resultatet blev en bil som byggs i kompositmaterial i stället för stålram och som helt lämnat de gamla gamla mekaniska sättet att bygga upp ett fordon. Genom att ta vara på all den moderna teknik som finns har företaget också byggt upp ett förarinterface som förutom att ge en intuitiv förarmiljö dessutom är förberedd för att kunna bli självkörande.

Räckvidden kommer att bli från 150 - 300 kilometer vilket gör att den är väl lämpad för pendlande i de flesta urbana miljöer.

– Den stora utmaningen om man är en orädd start up, är att hantera omvärldens rädsla, säger Lewis Horne. Inställningen att det vi gör är väldigt annorlunda. Men det handlar bara om att hitta partners som vet vad de håller på med. Man måste ha klart för sig att det finns människor som är mycket bättre än vi på väldigt många områden. Det gäller att hitta dem använda sig av dem.

Den första leveransen från Uniti är planerad till början av 2019. Bilen kommer att kosta cirka 200 000 kronor.

 

Till Swedish Cleantech