• Transporter
  • Sverige

Rapport: Viktiga utvecklings­områden för elbilar

En ny rapport från EY och Eurelectric har lyft fram Sveriges ledande roll i den europeiska elbilsutvecklingen. Under 2023 var Sverige näst störst i Europa vad gäller försäljning av elbilar, där 60 procent av alla nyregistrerade fordon var eldrivna. Trots en tillfällig nedgång i försäljningen under 2024 är framtidsutsikterna positiva, menar experter.

Rapporten identifierar tre viktiga områden:

Optimering av laddstationer. Det innebär att laddstationerna ska placeras strategiskt för att maximera tillgängligheten och bekvämligheten för användarna.

Intelligent nätintegrering. Genom smart laddning kan energianvändningen optimeras, vilket gör det möjligt för elfordon att reagera på energipriser, nätverkskapacitet och tillgängligheten på förnybar energi.

Optimerad laddningsupplevelse. Genom att säkerställa interoperabilitet mellan olika datasystem kan förare få tillgång till realtidsinformation om laddstationers tillgänglighet, prissättning och kompatibilitet med deras fordon.

Läs hela artikeln på e-fordon.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.