• Elnät och energilagring
  • Förnybar energi
  • Norden

Ny satsning i Europas djupaste gruva förvandlar Pyhäsalmi till energigigant

Ett nytt samarbete mellan den svenska energiföretaget Sustainable Energy Solutions Sweden Holding (SENS) och staden har resulterat i en principöverenskommelse om att utveckla en innovativ pumpanläggning för energilagring i gruvan.

Den planerade anläggningen kommer att producera elektricitet genom att pumpa vatten från ytan ner till en djup på en och en halv kilometer under marken där turbiner genererar ström när elpriserna är höga. När priserna är låga pumpas vattnet upp igen. Detta system förväntas tillföra en betydande mängd flexibilitet till elnätet och möjliggöra lagring av stora mängder energi.

Läs hela nyheten på energinyheter.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.