• Avfall och återvinning
  • Sydamerika

Här fångas 1,4 miljoner kilo plast – på en eftermiddag

Plastproduktionen har ökat lavinartat de senaste decennierna och nu måste vi städa efter oss. En uppfinning som gett resultat finns i Guatemala. Förra året installerade Ocean Cleanup en 8,5 meter djup barrikad i floden för att fånga skräpet, och nu har de gjort sin största fångst hittills. Totalt stoppade barrikaden över 1,4 miljoner kilo plast på en eftermiddag.

Barrikaden använder ett system med flytande bommar – en uppströms och en nedströms. Bommarna nedströms fångar skräpet som den första bommen missar. Systemet är förankrat vid betongfundament längs flodens sidor och använder stora betongankare som är säkrade med pålar.

Läs artikeln och titta på ett klipp på svt.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.