• Avancerade material
  • Sverige

Chalmers och Göteborgs universitets forskare har skapat en AI-metod som hittar giftiga kemikalier

Forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet har skapat en AI-teknik som förenklar upptäckten av giftiga kemikalier enbart genom att analysera deras molekylstruktur. Ett aktuellt exempel är ämnesgruppen PFAS, som bland annat förekommer i brandskum och många konsumentprodukter, och som återfunnits i både grund- och dricksvatten.

Kemikalier används i en mängd olika sammanhang, från vardagliga produkter till industriella processer, vilket ofta leder till negativa effekter på miljön och hälsan. Den nya metoden kan snabbt och kostnadseffektivt bedöma molekylers toxicitet med hjälp av artificiell intelligens, vilket kan öka antalet kemikalier som undersöks och minska användningen av djurförsök.

Läs hela artikeln på dagensmiljoteknik.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.