• Avfall och återvinning
  • Resurser och miljö
  • Sverige

Forskare kräver förbud av cigarettfilter

Filter i vanliga cigaretter innehåller tusental olika kemikalier och mikroplast, som läcker ut i naturen när de kastas på marken. Filtren bör förbjudas då de inte ens fyller någon funktion, enligt forskare vid Göteborgs universitet.

I en studie har forskare vid Göteborgs universitet testat vilken påverkan gifterna som fastnar i filtret vid rökning, samt de ämnen som finns i filtret från början, har på vattenlevande mygglarver. Resultatet visar att gifterna leder till en 20 procentig högre dödlighet hos mygglarverna.

Läs hela artikeln på extrakt.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.