• Resurser och miljö
  • Sverige

”Vi skulle kunna vara betydligt mer självförsörjande”

Sverige är starkt beroende av insatsvaror från andra länder för att klara livsmedelsförsörjningen. Det gör oss extra sårbara i kristider. Att minska det fossila beroendet är avgörande för att öka livsmedelssäkerheten, men det finns även andra åtgärder.

En forskningsstudie från 2018 som genomfördes av SLU på uppdrag av MSB visar att Sveriges jordbruk är sårbart för samhällsstörningar, främst på grund av att vi är beroende av insatsvaror från andra länder. Det handlar bland annat om fossila bränslen, gödningsmedel och utsäde, men även jordbruksmaskiner och reservdelar.

Läs artikeln på extrakt.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Missa inga nyheter om svensk miljöteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och välj de områden inom miljöteknik du är intresserad av.