Search

Vattentäta kläder med världen i sikte

OrganoTex ®-behandlat material.

OrganoTex ®-behandlat material.

Majoriteten av de vattenavvisande, funktionella textilier som produceras idag innehåller skadliga kemikalier, såsom fluorkarbon. Ett sådant exempel är PFOA, som är en hormonstörande kemikalie.

Nu har Organoclick och den taiwanesiska textiltillverkaren Chang-Ho Fibre inlett ett samarbete för att ta fram fluorkarbonfria, funktionella och vattenavvisande tyger till den asiatiska textilmarknaden där många globala klädmärken produceras.

-  I huvudsak sker all textilproduktion i Asien, så det har varit väldigt viktigt för oss att hitta rätt samarbetspartner där. Chang-Ho Fibre är den perfekta partnern för oss när vi lanserar Organotex ®. Deras vilja att driva arbetet framåt för att ständigt utveckla nya tyger och mer miljövänliga processer sammanfaller väldigt väl med vår vision, säger Robin Grankvist, affärsområdeschef på Organoclick AB.

Biologiskt nedbrytbart

Organotex är en behandlingsmetod som gör tyg vattenavvisande och där endast biologiskt nedbrytbara komponenter ingår. Alla Organotex-behandlade tyger analyseras för fluorkolföreningar för att identifiera eventuella orenheter som kommer från andra processer, så att dessa kan minimeras. Vetskapen om att tyget är fritt från fluorkarbon kan därför tryggt kommuniceras till konsumenten.

Sedan början av 2014 har behandlingen använts i tygproduktionen av Chang-Ho Fibre som nu har producerat mer än ett dussin vattenavvisande tyger.

100 procent återvunnen polyester

Den första Organotex-behandlade väven som lanseras av Chang-Ho Fibre är en 100 procent återvunnen polyester. Tyget är tillverkat av gröna PET-flaskor som har samlats in av frivilliga på en av Asiens största välgörenhetsorganisationer. Tyget behåller den gröna färgen från flaskorna och behöver därför inte färgas på nytt, vilket sparar enorma mängder vatten och energi.

Den återvunna polyestern har valts ut som ett av de mest spännande textilgenombrotten på världens största sportmässa, ISPO 2014 i München.

Världens grönaste tyg?

- Det är ett självklart val för oss att använda Organotex som vattenavvisande behandling för våra tyger, eftersom den är miljöanpassad och följer bestämmelserna i EUs kemikalieförordning REACH. Detta tillsammans med den unika återvinningsprocessen, innebär att vår nya återvunna polyester bokstavligen kan kallas världens grönaste funktionella tyg, säger Mark Chen, affärschef på Chang-Ho Fibre, med hänvisning till det faktum att tyget har samma färg som PET-flaskorna som det är tillverkat av.

Under det kommande året kommer Chang-Ho Fibre att öka sin samling av OrganoTex-behandlade tyger till att även omfatta vattentäta tyger för jackor, skor och väskor.

Tygerna kommer att marknadsföras av Organoclick och Chang-Ho Fibre gemensamt för att nå ut till kläd- och skoproducenter i Europa, USA och Asien.

Organoclick AB

Genrebild för avancerade material.

Läs mer på deras företagssida.