Search

Energihubb minskar hushållets elkostnad

Bilden är en grafik som beskriver funktionaliteten på Ferroamp Elektroniks produkt.

– Tänk dig att du har tillgång till ett energilager i ditt hem. På dagen när solen lyser fyller du på lagret med el som levereras från husets solceller. På natten passar du också på att fylla på energilagret fast då med el från elnätet när elpriset är som lägst, säger Björn Jernström.

Energilagret har en mängd smarta funktioner som gör att den lagrade energin sedan kan användas under de timmar på dygnet då den inköpta elen kostar mest. Det senare brukar sammanfalla med när de flesta av oss tvättar, lagar mat, har köksfläkten på, ser på TV eller sitter framför datorn. Produkten kallas Smart Energihubb och strömutjämning är en av dess funktioner. Med hjälp av hubben kan du utnyttja elen när du behöver den som mest.

– Att steka köttbullar och tvätta kläder mitt i natten passar nog inte de flesta människor och här erbjuder vi en intressant och miljöanpassad lösning, säger Björn Jernström, som är vd för Ferroamp Elektronik AB.

Lönsamt för konsumenten

Vid soligt väder ger solceller ett överskott av energi. Överskottet kan elkonsumenter idag sälja på elnätet. Med hjälp av energihubben kan överskottet lagras och Ferroamp har räknat på ekonomin för en vanlig villa.

– Enligt våra beräkningar är det en förlustaffär att sälja överskottsenergi eftersom elen från solcellerna motsvarar cirka 100 öre per kilowattimme men att man bara får 30-40 öre per kilowattimme när man säljer sitt elöverskott, konstaterar Björn Jernström.


Läs hela artikeln på Miljönytta.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du läsa fler goda exempel om miljöteknik?

Landskapsbild från Miljönytta.

Miljönyttalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster presenterar existerande, nya och framtida produkter och tjänster som minskar miljöbelastningen.

Vill du veta mer om Ferroamp?

Besök deras webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer info och kontaktuppgifter.